Obilježavanje EUROPSKOG TJEDNA SMANJENJA OTPADA 17.-25. STUDENOG 2018. u vrtiću Tratinčica

U vrtiću „Tratinčica“ nastavljamo aktivnosti vezane uz očuvanje okoliša. Trajna zadaća našeg vrtića odnosi se na razvijanje ekološke svijesti djece, odgojitelja i roditelja.

Vezano uz aktivnosti uključivanja našeg vrtića koje prethode dobivanju Zelene zastave svi odgojitelji vrtićkih skupina  od 17.-25.11. 2018.  obilježili su  Europski tjedan smanjenja otpada. Ovim projektom potiče se i promovira ponovna uporaba tekstila i odjeće, u cilju čuvanja okoliša, ječanja svijesti o potrebi recikliranja i otvaranja novih radnih mjesta.

U suradnji sa Socijalnom zadrugom Humana Nova sakupljali smo  rabljeni tekstil, odjeću, torbe i modne dodatke.
Mi smo  jedini vrtić u Zagrebu koji se uključio u ovu akciju. Do sada su akciji sakupljanja rabljene odjeće sudjelovale škole i druge organizacije, a mi ćemo podijeliti iskustva i znanja koje ćemo stekli sudjelovanjem u ovom projektu rado podijeliti  s drugim vrtićima. Naš doprinos sprečavanju nastanka tekstilnog otpada je neprocjenjiv, sirovine će se ponovo reciklirati, a djeca i roditelji zajedno djeluju u našim nastojanjima za očuvanje čistog i zdravog  okoliša.
Planirali smo aktivnosti u studenom koje uključuju  prava djece i potiču na zajedničko aktivno djelovanje uz uključivanje lokalne zajednice. Djeca su mogla pitati, prepričavati, bilježiti što su zajedno zaključila, tražila su informacije od odraslih i koristila razne izvore učenja. Sve to smo bilježili, fotografirali i dokumentirali zajedno s djecom.  

U petak, 23.11. održale su se u našem vrtiću radionice u organizaciji Socijalne zadruge Humane Nove na kojima su  sudjelovale tri starije skupine, odgojitelji i pedagog. Djeca su izrađivala božićne ukrase, a bit je bio u zajedništvu, budući su nakon izrezivanja ukrasa sve zajedno nanizali na ogrlicu koja će krasiti njihove sobe dnevnog boravka. U suradnji s roditeljima djeca su  sakupljenu odjeću odnijela u spremnike koji su bili postavljeni ispred dvorane. Na kraju radionice voditelj  odvozi prikupljenu odjeću službenim vozilom.
Na završetku akcije dobit ćemo i zahvalnice Socijalne zadruge Humana Nova.                                      Pedagog:
Mirjana Šerbinek-Kotur

Ispiši stranicu