Kako angažirati i zabaviti se s djetetom tijekom hladnijih dana u godini?

 Kako su dani su sve kraći i hladniji, nije neobično da se roditelji s djecom sve više i duže zadržavaju u zatvorenom prostoru vlastitog doma. No, to ne znači da se to vrijeme ne može provesti na zabavan i za dijete (ali i roditelja) koristan način.
Igra roditelja s djetetom iznimno je važna za kvalitetan razvoj. Igrajući se s djetetom, roditelj nenametljivo uči dijete o tome kako riješiti konflikte, odnosno kako doći do različitih rješenja nekog problema, kako biti kreativan, opušten, veseo i radostan, a to su važne životne lekcije. Igra roditelja i djeteta jako utječe na njihovu bliskost, povezanost i povjerenje, a naročito na razvoj djetetovog mozga i govora. No, što se zapravo događa kad se roditelj uključi u djetetovu igru? Dijete dobiva poruku da je roditelj zainteresiran za to što ono radi, te njihov odnos jača.
U nastavku vam nudimo zbirke i priručnike s različitim igrama i aktivnostima koje su namijenjene djeci jasličke i vrtićke dobi. Priručnike možete nabaviti (posuditi) u gradskim knjižnicama. Odaberete li samo jedan priručnik, nećete pogriješiti, jer svaki od njih obiluje poticajnim aktivnostima i igrama. Stoga, prošetajte do knjižnice, upišite se, posudite priručnik i uživajte!
 
Za djecu u dobi od 0 do 3 godine
Velika knjiga razvojnih aktivnosti : od rođenja do 3 godine / Elvira Vaskevich
U knjizi se opisuju najrazličitije igre za poticanje tjelesnog, intelektualnog i emocionalnog razvoja. Knjiga je prepuna zabavnih pjesmica za bebe i mališane, zagonetaka, igrokaza, igara i aktivnosti za svaki od trideset i šest "razvojnih" mjeseci. Sve su aktivnosti razdijeljene po mjesecima. Zajednička im je svrha poduprijeti razvoj različitih sposobnosti u pravo vrijeme, te pomoći mališanu u prvim koracima otkrivanja životnih interesa.
Montessori igre i aktivnosti : za bebe i djecu u ranoj dobi / Maja Pitamic
Autorica u nekoliko poglavlja nudi pregršt ideja za jednostavne aktivnosti s djecom koja bi kroz njih učila o svijetu oko sebe. Cilj je da djeca kroz domišljate igre istražuju svoja osjetila, razvijaju koordinaciju, umjetničke vještine, pokrete i jezične sposobnosti te istražuju prirodu igrajući se na otvorenom. Sve su aktivnosti jednostavne za provedbu i ne zahtijevaju gotovo nikakvu prethodnu pripremu, a poboljšavaju spretnost, kreativnost i pamćenje djece.

Za djecu u dobi od 2 do 5 godina
Pokaži mi kako se to radi : Montessori aktivnosti za vas i vaše dijete / Maja Pitamic
Praktičan priručnik namijenjen roditeljima s djecom od dvije do pet godina, čije se aktivnosti temelje na Montessori metodi učenja koja posebnu važnost daje okolini u kojoj djeca uče i koja mora biti usmjerena na njih, ne bi li uspješno razvijali samopouzdanje. Detaljno razrađene igre i vježbe u kojima zajedno uživaju roditelji i djeca, obuhvaćaju široku lepezu aktivnosti, od učenja osnovnih životnih vještina, razvoja osjetila, preko razumijevanja brojeva i slaganja jednostavnih rečenica, pa sve do znanstvenih vještina. Sve su aktivnosti  opisane uz pomoć smjernica i prijedloga, ovisno o tome koliko su složene.
Razvojne igre za predškolsko dijete : individualizirani program igre i učenja / Sally Goldberg
Ponuđene aktivnosti (168 igara) omogućit će roditeljima da igrajući se sa djecom, unaprijede njihov razvoj. Namijenjene su poticanju kognitivnog razvoja (matematičke, znanstvene, društvene igre); motoričkog razvoja (igre za opću i finu motoriku i razvijanje usklađenosti); društvenog razvoja (umjetničke, glazbene, dramske igre i igre za razvoj društvenih vještina) i jezičnog razvoja (igre čitanja, pisanja, slušanja, govorenja).

Za djecu u dobi 3  do 7 godina
Enciklopedija razvojnih igara : za djecu od 3 do 7 godina / -
U ovoj knjizi naći ćemo veliku zbirku razvojnih igara koja će nam pomoći da poboljšamo djetetovu pažnju i pamćenje i poučimo ga svim onim vještinama koje će mu pomoći u školskom obrazovanju.
Oblikujmo papir i učimo kroz igru : spretni prstići djecu čine inteligentnijima / Susanne Stöcklin-Meier
Autorica knjige objašnjava oblikovanje papira i učenje kroz igru. Nudeći mnoštvo novih kreativnih ideja, potiče razvijanje matematičkih, komunikacijskih i stvaralačkih vještina djece, a sam postupak, objašnjena korak po korak, dopunjen je mnogim zabavnim igrama, stihovima i pjesmama.
99 načina kako odvući dijete od televizije : [pobijedite dječju ovisnost o televizoru] / -
Knjiga jamči devedeset i devet toliko zabavnih igara da djeci neće pasti na pamet upaliti televizor. Igre su namijenjene djeci u dobi između četiri i deset godina, a pomažu u razvoju intelektualnih i motoričkih sposobnosti.
Različita dob djece
365 igara za kuću i školu : vještina ruku, stvaralačka domišljatost, izražavanje, fizičko oblikovanje, korištenje svih pet osjetila, pamćenje, logika i rasuđivanje / Elio Giacone
Zbirka igara za zabavu i razonodu, edukaciju i socijalizaciju, sadrži tematski grupirane igre koje se mogu igrati s različitim brojem igrača a neke od njih i samostalno. Opisane su igre spretnosti i kreativnosti, igre verbalnog i neverbalnog izražavanja, socijalizacije, fizičkog oblikovanja (pokretne igre), zapažanja i razvijanja svih pet osjetila, igre pamćenja i rasuđivanja te logičke igre. Igre su različite težine i u skladu s tim primjenjive na različiti uzrast djece.
Svijet kreativnosti i zabave / autori Orioll Ripoll i Francesc Martin
Knjiga je zbirka dječjih igara iz cijeloga svijeta. To međutim nije obična zbirka - uz uputstva za igranje, u njoj se naime daju i uputstva djeci za izradu pribora odnosno igračaka potrebnih za svaku od pedesetak navedenih igara. I procesi izrade igračaka i tok igre ilustrirani su i prikazani korak po korak. Uz igre se navode i za njih vezane zanimljivosti, složenost i dob djece kojoj su primjerene. Namijenjeno djeci od šest godina nadalje.
Igrajte obiteljske igre : [stotine zabavnih igara za sve dobi - uz pravila i strategije] / Jim Glenn i Carey Denton
Knjiga sadrži pravila i strategije za preko dvije stotine igara namijenjenih djeci i odraslima. Zastupljene su grupne i individualne igre u zatvorenim prostorima i na otvorenom: kartaške igre i igre na pločama; igre za dječje i obiteljske zabave; starinske salonske igre i igre utrkivanja; igre vještine; igre za olovku i papir; igre riječi i govorenja; pokretne i sportske igre.
Mali priručnik za igre u kući / Maria Chiara Betazzi
Knjiga namijenjena djeci sadrži aktivnosti i igre za druženje i zabavu u kući. U njoj se nalaze pravila za poznate stolne igre, upute za društvene igre i igre mozgalice te savjeti za likovne uratke od papira, izradu jednostavnih glazbala, organizaciju rođendana i zabava.
Nevjerojatne rukotvorine : ovo je baš genijalno! : više od 100 nevjerojatnih rukotvorina koje možeš stvoriti u svojoj okolini / Camille Berta
Knjiga sadrži upute za izradu stotinjak kreacija koje djeca mogu izrađivati za razne prigode i u različite svrhe, od raznovrsnih materijala, samostalno ili uz pomoć odraslih. Upućuje se u izradu darova, predmeta za proslave i slavlja, igračaka, ukrasa, uradaka od prirodnih materijala i uradaka nastalih upotrebom zanimljivih likovnih tehnika. Izrada svake kreacije ilustrirana je i objašnjena korak po korak, nude se zanimljivosti i daju ideje za nove kreacije. Također se navode potrebni materijali, stupanj težine i trajanje izrade. Knjiga sadržava abecedno kazalo, kazalo po težini i kazalo po vremenu trajanja.
Kreativni kutak : priručnik za male i velike kreativce / Maja Jurin
Knjiga sadrži izbor uputa za maštovite likovne uratke. U pet poglavlja opisano je kako recikliranjem, iz pedagoško neoblikovanog materijala, djeca predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, uglavnom uz pomoć odraslih, mogu pripremiti smjese za modeliranje te izraditi razne predmete i likove: igračke, vozila, likove životinja i biljaka, opremu za maskiranje (u viteza, princezu, leptira, pticu), božićne i uskrsne ukrase (adventski kalendar, uskrsna koka, košarica, zec).
Oblikovanje papirom, alufolijom i didaktički neoblikovanim materijalima : metodički priručnik / Nada Grgurić
U knjizi su opisani i fotografijama prikazani počeci oblikovanja papirom, te neke mogućnosti različitih kreacija volumena na plohi i u prostoru. Postupnim prikazom, uvažavajući didaktička načela, prikazani su radovi od najjednostavnijih temeljnih oblika, prema sve složenijim i dekorativnijim formama: vrpca, jednostavni likovi, rozeta, lampioni, teksture, plastifikacija likova, reljefi, puna plastika, maske, krune, predmeti, životinjski likovi, arhitektura, slobodne forme. Osim oblikovanja raznolikim papirom, prikazani su i oblikovanje kaširanim papirom, mekom aluminijskom folijom i didaktički neoblikovanim materijalima.
Igrom i smijehom kroz djetinjstvo : [potaknite kreativnost i snalažljivost svoje djece] / -
Knjigom su predstavljene raznolike igre i zabave za djecu različite dobi. Namijenjena je roditeljima i djeci podjednako, a igre su jednostavne, ne zahtijevaju brojne upute ni previše pribora. Zabavne su i, što je najvažnije, razvijaju dječju maštu.
Pametno dijete : 100 ideja za igru koje će potaknuti razvoj vašeg djeteta / Simone Cave i Caroline Fertleman
Knjiga je podijeljena u tri dijela prema dobi i razvoju djeteta i nudi 100 ideja za igru s djecom.
Pokaži da i ti to znaš : jednostavni i zabavni, korak po korak projekti za djecu / -
Zbirka aktivnosti koje ujedinjuju zabavu, rad, učenje i igru, namijenjena je djeci. Više od stotinu projekata koji se odnose na izradu predmeta, kuhanje, slikanje, izvođenje pokusa, sviranje, pripremanje zabave, uzgajanje biljaka i mađioničarske trikove, prikazano je korak po korak, tekstom i fotografijama, sa posebno istaknutim uvodima, savjetima i popisom materijala potrebnog za izvođenje aktivnosti.
Druženje djece i odraslih : poziv na zajedničku igru / Dubravka Maleš, Ivanka Stričević
Ova knjiga zamišljena je kao svojevrstan priručnik za roditelje, odgojitelje, nastavnike, pedagoge i sve prijatelje djece, od kojih se očekuje da najmlađima pomognu na složenom putu odrastanja. Uzimajući razvojne karakteristike djeteta određene dobi kao polazište, u knjizi je predložen i opisan niz igara i aktivnosti koje odraslima i djeci omogućuju zajedničko druženje i dijeljenje ugodnih trenutaka. Izbor će ovisiti o mogućnostima, željama i raspoloženju djeteta i odraslog, prostoru i raspoloživu materijalu.
1000 zabavnih igara / Tobias Günther
Zbirka dječjih zabavnih igara za slobodno vrijeme. Sadrži grupne i individualne, pokretne i misaone igre primjenjive za vanjski i kućni prostor: igre na otvorenom, u vodi, na plaži, u šumi, na livadi, na snijegu i ledu, noću i po magli, u automobilu i u kući. Izvedive su s vrlo malo opreme i pomoću predmeta iz svakodnevnog života.
365 dana bez televizije : igre za svaki dan u godini / Steve & Ruth Bennett
Knjiga je pomoć roditeljima koji se žele družiti sa svojom djecom umjesto da ih prepuste elektronskoj dadilji - televizoru. Sadrži igre i aktivnosti koje su izvodive uz minimalnu pripremu i materijalna ulaganja. Premda se neke aktivnosti odvijaju na otvorenom ili su vezane uz određeno godišnje doba, za većinu od njih bit će dovoljna dnevna soba ili kuhinja. Obuhvaćaju raznovrsne intelektualne i fizičke vještine i djelatnosti: grupne igre, brojanje i računanje, pamćenje, igre riječima, pravljenje igračaka, likovno izražavanje...
100 aktivnosti prema metodi Montessori : kako pratiti dijete u njegovu otkrivanju svijeta? : za djecu stariju od 18 mjeseci / Eve Herrmann
Opisane su aktivnosti koje potiču razvijanje samostalnosti djeteta i razumijevanje svijeta koji ga okružuje s ciljem usvajanja brige o sebi i okolišu u kojem živi, a u skladu su s Montessori pedagogijom. Predložene aktivnosti djetetu pružaju priliku da se usredotoči i radi rukama, razvija govor i upoznaje prirodu te se priprema za život a koncipirane su tako da oponašaju radnje koje obavlja odrasla osoba. Djetetu se kroz igru pružaju novi poticaji kojima razvija opću motoriku, osjetilni život, kreativnost kao i praktični život kroz brigu o sebi i prostoru u kojem živi.
 
Priredila: Margareta Škofljanec, stručni suradnik pedagog

Ispiši stranicu