Mala meteorološka radionica

13.02.2020. meteorolog Nikola Vikić Topić održao je u našem vrtiću „Malu meteorološku radionicu“ u mlađoj odgojnoj skupini Baloni, koja se nalazi na našem područnom objektu Jakuševec.  
Gospodina Vikića Topića nekolicina odgojitelja i pedagog vrtića imali su priliku upoznati na „STEM tjednu“, sudjelujući u nizu interaktivnih, edukativnih radionica, pa tako i na radionici vezanoj uz meteorološke pojave.
Na navedenoj edukaciji gospodin Vikić Topić odazvao se pozivu da posjeti naš vrtić i kroz praktično iskustvo prezentira djeci poznate meteorološke termine.
Prije provođenja svakog pokusa meteorolog je sa djecom u kratko popričao o meteorološkim pojavama kao što su tornado, magla i instrument vjetrokaz. Poticao ih je da iznose svoja postojeća znanja, hipoteze, kao i iskustva vezana uz određenu pojavu. Drugim riječima, prije svakog pokusao djeca su imala priliku izraziti svoje razumijevanje i poznavanje tornada, magle i vjetrokaza. Također je djeci pokazao kako se korištenjem predmeta iz svakodnevnog života mogu provesti pokusi.

Radionica se sastojala od tri pokusa:


 

  • TORNADO U BOCI

Uz pomoć plastičnih boca, vode i izolir trake djeca su imala mogućnost vizualnog doživljaja tornada.

Također su upitana da li se kod nas može vidjeti tornado, na što je djevojčica Petra izjavila: „Ja znam gdje postoje tornada za pravo, u Južnoj Americi.“.
Kada su upitana što je tornado djeca su navela slijedeće:
„Vrtlog u dvije boce.“
„Jaki vjetar.“
„Nema ga kod nas, ima ih u crtiću i u filmovima.“

 

  • MAGLA

Meteorolog je maglu djeci prikazao kao pojavu koja smanjuje vidljivost, objašnjavajući im kako ista predstavlja veliku opasnost u prometu. Želi se istaknuti da ju je nazvao oblakom te rekao djeci slijedeće: „Ako hodamo kroz maglu možemo reći da smo taj dan živjeli u oblacima.“. Kako bi vizualno prikazao maglu koristio je kuhalo za vodu, staklenu posudu, šibice i toplo-hladni gel oblog.

Djeca su upitana što je magla i kako ona nastaje:
„Kad je vruć vjetar nastaje magla.“
„Jako je gusta.“
„Kad je nešto vruće i hladno. Magla se napravi od pare.“
„Treba malo vruće vode.“

 

  • VJETROKAZ

          Vjetrokaz je djeci prezentiran kao najstariji instrument za određivanje smjera vjetra. Djeca su ga imala priliku izraditi od slamke, olovke s gumicom, pribadačom i selotejpa.

Izjave djece:
„Radili smo strelice.“
„On pokazuje smjer.“
„Mi smo puhali u strelice da se okreću.“
„I da se vidi smjer.“
„Petra je govorila, sad ide prema meni, sad prema Niki.“

Kako bi se zahvalili na posjeti djeca su gospodinu Vikiću Topiću poklonila čestitku sa kratkom pjesmicom.
 Ispiši stranicu