OBAVIJEST RODITELJIMA O PROTOKOLU POSTUPANJA U SLUČAJU IZVANREDNIH OKOLNOSTI ( JAČEG POTRESA..)


13.01.2021.

Poštovani roditelji,
Želimo vam se obratiti u situaciji opasnosti od potresa koji su uslijedili u našoj zemlji, u bliskom okruženju i koji bitno utječu na osjećaj sigurnosti djece i svih nas u cjelini.
Iako vjerujemo da će se kroz izvjesno vrijeme te neželjene aktivnosti smiriti, mi smo kroz naše protokole postupanja i evakuacijske planove spremni za suočavanje s tim događajima. Statičari su izvršili pregled stanja nakon potresa u prosincu te smo nastavili s redovnim radom u svim našim objektima.
U tijeku su VJEŽBE EVAKUACIJE koje provodimo i provodit ćemo u intervalima i dalje.
Svaki član kolektiva ima svoje zaduženje, a imamo i rezervni plan kod promjene omjera osoblja u odnosu na prisutnu djecu. Evakuacijskim vježbama osposobljavamo djecu i zaposlenike vrtića da što sigurnije, spretnije, brže i mirnije dođu na sigurno vanjsko mjesto slijedeći ustanovljeni evakuacijski plan.
Vježbe provodimo s djelatnicima i djecom u svim našim objektima.
Uistinu smo zahvalni svim našim zaposlenicima koji su 29.12. neposredno po potresu, brzo evakuirali djecu pružajući im toplu podršku do dolaska roditelja.
Unatoč razumljivom stanju uznemirenosti i zabrinutosti, odgojitelji i ostali zaposlenici prisutni na svojim radnim mjestima, požrtvovno su izvršili sve radnje koje su djecu dovele na sigurno i održavali podržavajuće ozračje za našu uplašenu djecu.
To je mali dio onog što vrtić poduzima za spremnost suočavanja s izvanrednim događajima, te vas ovim upoznajemo s tim.
Ono što trebamo od vas roditelja je također suradnja da bi sve što nam je vrijedno – životi, zdravlje i imovina, upravo tim redoslijedom ostali sačuvani.
Molimo Vas da se upoznate sa sljedećim:
U slučaju jačeg potresa ( nezahvalno je precizirati, no pretpostavimo da bi 5 i više stupnjeva po Richteru izazvalo jače senzacije koje bi uznemirile djecu i sve ostale a moguće izazvale i oštećenja u objektima) djeca i odrasli se evakuiraju po unaprijed određenom planu.
Zbog razumljivih razloga – djece pod stresom kojima su u tim trenucima roditelji najvažnije osobe za osjećaj sigurnosti;  moguće manjkavosti u odjeći i obući jer se prvo spašavaju djeca i odrasli odjeveni i obuveni onako kako su zatečeni u trenutku potresa, a vraćanje u objekt po stvari je isključeno; objektivnih teškoća koje se tijekom dužeg boravka vani mogu pojaviti u grupi djece pod nadzorom npr. jedne odrasle  osobe, očekuje se da roditelji što prije dođu po njih na vanjsko okupljalište.
LOKACIJE OKUPLJALIŠTA (kao vanjskih sigurnih mjesta vezanih uz objekte ili smještenih u njihovoj blizini, na kojima roditelji preuzimaju djecu poslije evakuacije):
1. CENTRALNI OBJEKT (Sv. Mateja 131) – dvorište objekta s prilazom na zapadna bočna vrata dvorišta
2. JAKUŠEVEC ( Kamenarka 37) – dvorište objekta – djeca su u skupinama na vanjskom prostoru koji je ispred njihovih soba
3. BUZIN ( Buzinska cesta 49) – dvorište objekta
4. SLOBOŠTINA (Zahradnikova 13b) – park u neposrednoj blizini ( sa sjeverne strane objekta)
5. HRIBAROV PRILAZ 2 – igralište sa stražnje strane zgrade
6. VAJDIN VIJENAC 2 – igralište na platou iza vrtićkog objekta
7. SV. MATEJA 73 – školsko igralište (nogometni teren uz igralište ili otvorena travnata površina uz spomenute terene)
8. SV. MATEJA 55 – također isto školsko igralište gore navedeno (nogometni teren uz igralište ili otvorena travnata površina uz spomenute terene)
Odgojitelji vaše djece su upućeni gdje se nalaze ta zbirna mjesta te se možete informirati kod njih o preciznijim uputama, ukoliko imate nejasnoća.
ULAZAK U VRTIĆKE OBJEKTE POSLIJE EVAKUACIJE NIJE DOZVOLJEN.                             RODITELJI/SKRBNICI SE NE PUŠTAJU UNUTAR ZGRADA VRTIĆA NAKON EVAKUACIJE ZBOG TRAŽENJA STVARI DJETETA ( ruksaka, igračaka, odjevnih predmeta… i sl.) ZBOG SIGURNOSTI. Kad se u prostor zbog vaše sigurnosti i sigurnosti svih ostalih osoba bude moglo vratiti, bit će moguće preuzimanje stvari.
Ukoliko se kao roditelj/skrbnik zateknete u vrtiću prilikom potresa i evakuacije djece, važno je da slijedite odgojitelja i skupinu djece na izlaz na vanjsko evakuacijsko okupljalište  po zacrtanom planu, i tek kad se UVJERITE DA JE ODGOJITELJ ZABILJEŽIO ODLAZAK VAŠEG DJETETA S VAMA, upućujete se vanjskim prostorom u Vašem planiranom smjeru.
Dragi roditelji/skrbnici, zahtjevi su veliki i na vama i na nama, očekujemo partnerske odnose roditelja i vrtića, otvoreni smo za Vaša svrhovita pitanja a ISKRENO SE ZAHVALJUJEMO RODITELJIMA KOJI NAM PRUŽAJU PODRŠKU i nesebično su na raspolaganju nuđenjem pomoći i stručnih znanja koja nam dodatno puno znače u savjetovanju i edukaciji zaposlenika i organiziranju sigurnosnih uvjeta.
Roditelji će putem mrežnih stranica, putem obavijesti na ulaznim vratima vrtića ili na ulaznim panoima biti obaviješteni o mogućim izmjenama ukoliko se pokaže potreba za njima.
                                                                                                                   Zaposlenici DV Tratinčica i ravnateljica Marina Vrlić

Ispiši stranicu