RAD VRTIĆA I POSTUPANJE U UVJETIMA POVEZANIMA S BOLESTI COVID-19 U PEDAGOŠKOJ GODINU 2021./2022.

 
Poštovani roditelji,
 
Ušli smo u novu pedagošku godinu, nažalost i dalje usmjereni na potrebu djelovanja protiv širenja infekcije uzrokovane COVID-19 virusom. Kako bi širenje infekcije sveli na najmanji mogući minimum i svima nama boravak u dječjem vrtiću učinili što manje rizičnim važno je pridržavati se određenih preporučenih mjera.
 
Početkom pedagoške godine izdano je niz smjernica vezanih za postupanje uz COVID-19 virus u ustanovama odgojno-obrazovnog rada koje u cijelosti možete redovito pratiti/pročitati na stranicama HZJZ.
 
Niže navedene smjernice preuzete su iz:

·       UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022. (Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja; 26.08.2021.)
·       POSTUPANJE S BLISKIM KONTAKTIMA U ODGOJNO-OBRAZOVNIM USTANOVAMA: MJERE ZDRAVSTVENOG NADZORA U SAMOIZOLACIJI (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 07.09.2021.)
·       POSTUPANJE S OBOLJELIMA, BLISKIM KONTAKTIMA OBOLJELIH I PREKID IZOLACIJE I KARANTENE (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 01.10.2021.)
 
Vezano za predškolske ustanove, a time i boravak vaše djece u njima, molimo vas da obratite posebnu pažnju na slijedeće:
 
„…ULAZAK RODITELJA U DJEČJE VRTIĆE:
·       U pratnji djeteta uvijek je samo jedna odrasla osoba
·       Roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta obavezno u ustanovi nosi masku te bez maske ne može ući u ustanovu.
 
Roditelji su dužni povremeno izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu te svaki put prilikom znakova koji mogu upućivati na povišenu temperaturu poput malaksalosti, umora, gubitka apetita, neuobičajene pospanosti, crvenila ili bljedila lica, „staklastih“ i suznih očiju, glavobolje i trbuhobolje te znakova respiratorne bolesti (kašalj, curenje nosa, grlobolja, bol u uhu).
 
Roditelji NE DOVODE DIJETE U VRTIĆ:
-        ako dijete ima simptome zarazne bolesti npr.
o   povišenu tjelesnu temperaturu ( više od 37,2°C pod pazuhom),
o   kašalj,
o   teškoće disanja,
o    poremećaj osjeta njuha i okusa,
o   grlobolju,
o   proljev,
o   povraćanje,
-        ako dijete ima izrečenu mjeru samoizolacije,
-        ako imate saznanja da je zaraženo koronavirusom .
 
Roditelji NE DOLAZE U VRTIĆ U PRATNJI DJETETA:
·       ako sami imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev povraćanje),
·       ako sami imaju izrečenu mjeru samoizolacije
·       ako imaju saznanje da su zaraženi koronavirusom
 
RODITELJI IMAJU OBAVEZU:
·       Zadržati dijete kod kuće u slučaju pojave znakova bolesti koji mogu upućivati na COVID-19.
·       Zadržati dijete kod kuće (ne upućivati dijete u odgojno-obrazovnu ustanovu) od trenutka kada liječnik za bilo kojeg člana kućanstva utvrdi da je potrebno testiranje na COVID-19 radi znakova bolesti, do zaprimanja rezultata testa te kod pozitivnog nalaza. Dijete može krenuti u odgojno-obrazovnu ustanovu ako je rezultat testa negativan ili po završetku djetetove samoizolacije.
 
Djeca sa znakovima svih drugih zaraznih bolesti koje se prenose uobičajenim socijalnim kontaktom također ne dolaze u ustanovu.
 
Prilikom sumnje na povišenu temperaturu te pojavu akutnih znakova zarazne bolesti (npr. kašalj, teškće u disanju, poremećaj osjeta njuha i kusa, proljev, povraćanje) potrebno je djetetu u dječjem vrtiću ili školi izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako djeca/učenici razviju simptome bolesti COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgojitelji/ učitelji odmah obavještavaju roditelje/staratelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete. …“
Kao i do sada, molimo Vas da u slučaju pojave znakova bolesti ostavite dijete kod kuće, kontaktirate njegovog izabranog liječnika (pedijatra), te prema uputama koje ste dobili od odgojitelja Vaše djece javite nam o izostanku (na e-mail skupine i/ili na e-mail zdravstvene voditeljice ili telefonskim putem u tajništvo vrtića) kako bi svakodnevno mogli pratiti epidemiološku sliku na nivou svake pojedine skupine, ali i na razini čitavog vrtića.
Podsjećamo kako je za povratku djeteta sa kućnog liječenja potrebno dostaviti liječničku potvrdu (ispričnicu) koju predajete odgojitelju Vašeg djeteta ili je elektronskim putem pošaljete na e-mail skupine i/ili zdravstvene voditeljice. Ispričnicu donosite/šaljete neovisno o kolikom broju dana bolesti (odsustva) se radilo i neovisno o kojem oboljenju .
Uz smjernice koje se odnose na postupke roditelja izdane su i one koje nas kao predškolsku ustanovu obvezuju na postupanja i samo uz zajedničku suradnju i uvažavanje možemo djelovati na zadovoljstvo i zdravlje svih nas.
 
Zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji i uvažavanju!


https://vrtic-tratincica.zagreb.hr/default.aspx?id=497
 
                                                                                                                                              DV TRATINČICA

Ispiši stranicu